O firmie

ilustracja2To co spożywamy, ma niebagatelny wpływ na prawidłowe i zdrowe funkcjonowanie całego organizmu. Dostarczanie mu zanieczyszczonej, skażonej czy niezdrowej żywności może w konsekwencji przyczynić się do powstania wielu poważnych chorób, jak zawały serca, nowotwory i otyłość. Żywność funkcjonalna Obecnie zapanowała moda i wielkie oczekiwanie na żywność prozdrowotną, zwaną również żywnością funkcjonalną. Należące do niej produkty wzbogacone są m.in. o błonnik poprawia¬jący perystaltykę jelit, wielonasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie cholesterolu (obniżają ciśnienie tętnicze krwi, chronią przed wirusami), witaminy czy substancje mineralne: makro- i mikroelementy. Tego rodzaju żyw¬ność wolną od skażeń można otrzymać z upraw prowadzonych w mało skażonym środowisku przy minimalnym nawożeniu roślin i odpowiednim przechowywaniu plonów. Warto zaznaczyć, że na jakość zbiorów ma wpływ nie tylko ich uprawa, ale i warunki zbiorów, transportu czy magazynowania. Dobrym sposobem na pozbycie się toksyn z organizmu jest spożywanie niektórych pokarmów i napoi. Zaliczamy do nich produkty bogate w błonnik z dużą ilością pektyn, z witaminą C, E i beta-karotenem. Równie ważne jest spożywanie produktów pochodzących z pełnego przemiału zbóż, wszelkiego rodzaju kasz jęczmiennych, gryczanych, płatków: owsianych, jęczmiennych, orkiszowych.

Comments are closed